VIRUS: Facebook in zwarte kleur

Post date: Nov 18, 2013 3:45:23 PM

De Hoax-Wijzer | 11/03/2014 | Update: 16/07/2014

Op Facebook doet momenteel het bericht de ronde dat een applicatie je Facebook een zwarte kleur kan geven. Het gaat echter om een geval van fraude en dient dus ten allen tijde te worden vermeden. Veelal verspreidt dit bericht zich door automatisch je Facebook-vrienden te taggen.

Meestal staat volgend bericht bij of op de afbeelding:

I Just Got Facebook Black

You Can Get Facebook Black

Secret Link Here-

Bij deze tekst staat dan veelal een link waarop je moet klikken om, zoals wordt beloofd, je Facebook in een zwarte kleur te zien verschijnen. Wanneer je de link volgt, kom je terecht op een dubieuze website (zoals bv. viralmoviesonline .com) en zal wellicht een script automatisch in werking treden waarbij automatisch je vrienden worden getagd in diezelfde afbeelding.

Vervolgens dien je dan enquêtes in te vullen, dubieuze spelletjes- of toolbar-software te installeren, of je persoonlijke informatie op te geven waardoor men je kan bestoken met allerhande spam. Hoe meer enquêtes je invult, hoe meer geld de oplichter achter deze "zwarte Facebook" verdient. Uiteindelijk zal je nooit terecht komen bij de beloofde applicatie die je Facebook een zwarte kleur geeft.

CONCLUSIE

Het gaat hier dus duidelijk om een poging tot fraude, waarbij de oplichter geld verdient met de enquêtes die je voor hem invult, of zelfs via de installatie van dubieuze software je computergegevens kan trachten te hacken.

Klik nooit op een link van een Facebook applicatie, die zichzelf verspreidt aan de hand van een afbeelding die automatisch op je profiel wordt geplaatst, of waarin jij of iemand van je vrienden getagd wordt. Het betreft dan steeds een bogus applicatie, een hoax of een poging tot fraude.

Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is om je Facebook effectief een andere kleur te geven. Er bestaan enkele browser extensies die dit mogelijk maken, en wél betrouwbaar zijn. Eén van deze betrouwbare browser extensies is Social Fixer, dewelke zich dan ook niet verspreidt door het automatisch posten van of taggen in afbeeldingen. Het gaat in dit geval ook om een browser extensie en niet om een Facebook applicatie!

HOE VERWIJDER IK FACEBOOK BLACK?

Voortgaand op de meldingen tot dusver, zijn onderstaande stappen effectief gebleken:

1. Ga naar http://www.facebook.com/settings?tab=applications

2. Je ziet nu de lijst van alle Facebook apps die je geïnstalleerd hebt. Neem de lijst VOLLEDIG door en verwijder alles wat je niet kent of wat er verdacht uitziet. Dit doe je door het kruisje te klikken naast de desbetreffende app. Onderaan de lijst moet je mogelijk "Toon alle apps" klikken om de lijst verder open te vouwen.

3. Blijft het probleem voortduren, neem dan een kijkje bij je browser extensies. Voor Google Chrome gebruikers is dat via deze link: chrome://extensions/ (of klik je rechtsboven op het icoon met drie streepjes, dan "extra", dan "extensies"). Voor Firefox gebruikers vind je instructies hier: http://support.mozilla.org/nl/kb/extensies-gebruiken-functies-aan-firefox-toevoegen?redirectlocale=en-US&redirectslug=Using+extensions+with+Firefox#w_extensies-uitschakelen-of-verwijderen

4. Verwijder alle browser extensies die er verdacht uitzien of die je niet kent.

5. Werd er één of meerdere pagina's (met een vlag icoontje) aangemaakt door de FB applicatie of browser extensie, verwijder deze dan ook. Instructies hiervoor vind je op volgende link: http://www.facebook.com/help/223786757631885/

6. Doe een complete virusscan van je computer om er zeker van te zijn dat er geen restanten van het virus achtergebleven zijn.

BIJKOMENDE STAP:

Om te voorkomen dat je in de toekomst automatisch getagd wordt door zulke bogus apps, ga naar deze link: http://www.facebook.com/settings?tab=timeline

Onder "Wie kan inhoud aan mijn tijdlijn toevoegen?" vind je dan "Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven?". Klik op "Bewerken" ernaast en selecteer vervolgens "Ingeschakeld". Dan op "Sluiten" voor dat desbetreffende vak.

Onder "Hoe kan ik de tags die mensen toevoegen en de tagsuggesties beheren?" vind je dan "Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat de tags worden weergegeven op Facebook?". Klik op "Bewerken" ernaast en selecteer vervolgens "Ingeschakeld". Dan op "Sluiten" voor dat desbetreffende vak.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/change-facebook-black.shtml

- http://nakedsecurity.sophos.com/2012/01/11/turn-facebook-pink-red-or-black-dont-fall-for-online-scams/

- http://www.hoax-slayer.com/change-facebook-black.shtml

- http://www.spywared.com/news/facebook-in-black-a-fast-spreading-scam-1708.html

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/Black-Facebook-Add-it-Today-Facebook-Scam.html

- Social Fixer (betrouwbare applicatie): http://socialfixer.com/