HOAX: Verwijder de vinkjes bij "Foto´s" en bij "Reacties en vind-ik-leuks"

De Hoax-Wijzer | 06/01/2013 | Update: 28/09/2014

Een nieuwe versie van een een Facebook hoax die reeds lange tijd in omloop is, is weerom gesignaleerd. In principe komt telkens de tekst op hetzelfde neer: ten gevolge van de privacy instellingen van Facebook, wordt er gevraagd om de vinkjes bij "Foto's" en "Reacties en vind-ik-leuks" te verwijderen. Dit is echter geheel zinloos en verandert niets aan je privacy op Facebook.

De tekst die momenteel in omloop is, luidt als volgt:

Hallo, FB vrienden: Ik wil graag PRIVÉ met jullie verbonden blijven. Ik plaats foto's van mijn familie, mijn vrienden en mijzelf, maar ik wil niet dat vreemden daar toegang toe krijgen! Met de recente veranderingen in FB echter, kan het "publiek" nu alles zien. Dit gebeurt wanneer een vriend op “vind ik leuk” klikt of commentaar geeft: automatisch kunnen zijn vrienden (die niet altijd de jouwen zijn!!) ook onze berichten of foto´s zien/lezen. Helaas kunnen we deze instelling niet zelf wijzigen ... want Facebook is op deze manier geconfigureerd.Doe mij daarom een plezier: Plaats je muis op mijn naam hierboven (niet klikken), er verschijnt een venster, ga nu met de muis naar "VRIENDEN" (ook zonder te klikken), beweeg naar beneden naar "Instellingen", klik nu hier en er zal een lijst verschijnen. VERWIJDER de vinkjes bij “Foto´s” en bij "Reacties en vind-ik-leuks”. Door dit te doen, blijven mijn activiteiten onder mijn vrienden en familie en worden ze niet meer openbaar. Kopieer en plak nu alsjeblieft deze tekst op je eigen pagina. Zodra ik zie dat je dit op je eigen pagina geplaatst hebt zal ik hetzelfde doen. Bedankt dat je mij, mijn familie en mijn vrienden veilig stelt.

Hoewel de auteur van deze hoax wellicht goede bedoelingen had, zorgen deze instructies er niet voor dat je privacy op Facebook beter beschermd wordt. Als je dit doet bij één van je vrienden, heeft dit enkel tot gevolg dat je zijn of haar foto's en "vind ik leuks" niet meer zal te zien krijgen op de Facebook homepagina. Zelfs al zouden al je vrienden die twee vinkjes bij jou weghalen, zal dit nog niet voorkomen dat vreemden toegang kunnen krijgen tot je foto's.

In principe kan je zelf perfect bepalen wie welke foto's te zien krijgt. Dit kan je doen door, ofwel per foto ofwel per album, de privacy in te stellen op "Alleen vrienden". In dat geval kunnen enkel jouw Facebook vrienden de desbetreffende foto's bekijken, en erop reageren. Je kan zelfs een stap verder gaan, en bepalen wie van je vrienden bepaalde foto's wel of niet mag zien. Enkel als je de foto's "openbaar" zet (of "vrienden van vrienden"), kunnen ook andere mensen je foto's bekijken. Let wel: wanneer er mensen worden getagd in je foto's, worden deze foto's wel automatisch zichtbaar voor de vrienden van deze getagde mensen. De vrienden van deze getagde persoon, kunnen dan ook de andere reacties op de getagde foto's lezen, en zelf ook reageren. Indien je dit niet wenst, kan je je privacy instellingen zodanig veranderen dat je eerst goedkeuring moet geven voor elke tag voordat deze geplaatst wordt.

Wanneer je de status, post of foto van iemand anders "leuk vindt", of je reageert erop, zullen automatisch zijn of haar vrienden dat ook kunnen zien, dat is iets waar geen enkele instelling iets kan aan veranderen. Het hangt dan wel af van de privacy instellingen van de Facebook vriend waarop je reageert, dat bepaalt wie er buiten zijn of haar vrienden jouw reactie ook kan lezen. Staat de instelling van zijn/haar post ook op "enkel vrienden", blijft het aldus beperkt, maar van zodra dit staat op "openbaar" kan zowat heel de wereld meelezen. Hetzelfde geldt voor reacties op openbare Facebook-pagina's. Het is dan aan jou de keuze om erop te reageren of niet.

Hoe dan ook veranderen de instructies in de kettingmail niets aan je privacy instellingen, en geven ze je enkel een vals gevoel van veiligheid. Het is dan ook geheel zinloos om deze verder te verspreiden.

Meer informatie over omgaan met privacy instellingen op Facebook, vind je hier:

http://www.zdnet.be/news/143368/facebookbericht-zaait-nutteloze-paniek/

Bronnen:

- http://facebookinfo.eu/blog/verkeerd-kettingbericht-alweer/

- http://www.zdnet.be/news/143368/facebookbericht-zaait-nutteloze-paniek/