HOAX: Bill Gates schenkt $5000 voor het delen van zijn foto

De Hoax-Wijzer | 14/02/2014 | Update: 02/06/2015

Reeds geruime tijd circuleert er op Facebook een afbeelding van Bill Gates, waarop vermeld staat dat hij het bedrag van $5000 USD schenkt aan elke persoon die de foto deelt. Er zal echter geen geld weggeschonken worden op deze manier, want dit is slechts een hoax.

De tekst op de afbeelding luidt als volgt:

Hey Facebook,

As some of you may know,

I'm Bill Gates. If you click

that share link, I will give

you $ 5,000. I always deliver,

I mean, I brought you

Windows XP, right?

Dit vertaalt zich als volgt:

Hey Facebook,

Zoals sommigen onder jullie zullen weten, ben ik Bill Gates. Als je op de delen knop klikt, geef ik je $ 5,000.

Ik kom altijd mijn belofte na, want ik heb je toch Windows XP gebracht, niet?

Een andere versie luidt als volgt:

Hey Facebook,

As some of you may know,

I'm Bill Gates. If you click

the "share" link, I will give

you $ 5,000. It's about time

I give back to the people!

Deze foto circuleert reeds sinds februari 2013 op Facebook, maar het concept van deze hoax omtrent Bill Gates en Microsoft bestaat al veel langer op het internet. Reeds sinds eind jaren 90 circuleren er immers kettingbrieven die beweren dat je geld krijgt per keer dat je die e-mail naar iemand doorstuurt. In een kettingbrief van 2004 werd er een bedrag van zo'n $ 243 USD beloofd, en werd er beweerd door de auteur van het bericht dat hij of zij hierdoor het bedrag van $ 24,800 USD had ontvangen. Vanzelfsprekend zijn al die beweringen geheel verzonnen.

In februari 2013 nam Bill Gates deel aan een AMA (Ask Me Anything) sessie op Reddit, en kort voordien werd er een foto genomen van hem waarop hij een blad papier vast heeft. Op dit blad papier stond geschreven: "Hi! Reddit! this is bill gates", met daarbij een tekening dat het Reddit logo bevat. De bedoeling was om aan de Reddit gebruikers te tonen dat het wel degelijk de echte Bill Gates was waarmee ze communiceerden. Er is slechts weinig kennis van computerprogramma's of artistieke kunst nodig om die afbeelding te wijzigen, zodat een andere tekst verschijnt op het blad papier.

Wellicht gaat het hier om een grap, zoals kan worden afgeleid uit de ondertoon van de tekst, voornamelijk dan de laatste zin: "I always deliver, I mean, I brought you Windows XP, right?". Het is vrij vanzelfsprekend dat Bill Gates niet zomaar zijn kapitaal gaat wegschenken aan willekeurige mensen die zijn foto delen op Facebook, maar niettemin werd de afbeelding alsnog zo'n 400.000 keer gedeeld. Niemand van deze Facebook gebruikers heeft de som van $ 5000 USD ontvangen van de oprichter van Microsoft, maar niettemin wordt ook een jaar later de hoax nog altijd verder verspreid.

Belangrijk om hierbij te onthouden is dat er nooit geld (of andere waardevolle spullen) weggegeven wordt op basis van het aantal keer dat een e-mail of Facebook bericht wordt verspreid. Dat geldt voor zowel berichten die beweren dat je zelf geld zal ontvangen, als voor berichten dat er donaties worden geschonken aan een ziek kind of mishandelde hond afgebeeld op een foto die gedeeld moet worden. Het wordt dus niet aangeraden om dit soort e-mails, berichten of afbeeldingen verder te verspreiden, zeker niet wanneer er een grote som geld wordt beloofd, of andere dure zaken zoals vakanties, nieuwe auto's, computers of telefoons. Bovendien worden zulke hoaxes voornamelijk het leven ingeroepen door oplichters voor "Like Farming"-doeleinden.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=485692361516611 [bron van de hoax]

- http://www.websonic.nl/nieuws/volgens-hoax-op-facebook-geeft-bill-gates-geld-voor-delen-bericht-47192

- http://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.136097063217733.28548.130426727118100/144693655691407

- http://www.snopes.com/inboxer/nothing/microsoft.asp

- http://www.hoax-slayer.com/bill-gates-5000-giveaway-hoax.shtml

- http://www.hoaxorfact.com/Pranks/bill-gates-5-000-giveaway-for-facebook-share-hoax.html