HOAX: Waarschuwing kinderlokker busje met kenteken

Post date: Nov 18, 2013 4:32:18 PM

De Hoax-Wijzer | 17/02/2013 | Update: 16/07/2014

Naar aanleiding van een melding dat in Kerkrade (NL) een kinderlokker actief is, gaat momenteel een waarschuwing de ronde op Twitter en Facebook, met vermelding van het kenteken van een blauw busje. Deze informatie is echter onjuist, en het desbetreffende voertuig heeft niets te maken met het voorval.

De tekst die circuleert, vooral op Twitter maar ook op Facebook als afbeelding, luidt veelal als volgt:

Mensen het kenteken van het kinderlokker busje is

44-BD-JN

Het betreft een blauwe mercedes benz 901.6 208CDI busje!! Uit bouwjaar 2002!!

Het busje heeft 2 klapdeuren achter waar ze kinderen mee lokken!!

Deel dit met iedereen en zet het openbaar

vooral alle info van het busje de...

De informatie van deze foutieve waarschuwing blijkt gebaseerd te zijn op een voorval met een kinderlokker in Kerkrade (NL), dat inmiddels reeds dateert van oktober 2012. De politie vroeg hier om melding te maken van een blauw busje dat langzaam door Kerkrade zou rijden, en het kenteken hiervan te noteren.

Hoewel achteraf bleek dat er geen verband kon worden aangetoond tussen het voorval van de kinderlokker en een traagrijdend blauw busje, is dit niettemin schijnbaar ontaard tot een klopjacht, waarbij zelfs een waarschuwing op sociale media wordt verspreid met specifiek kenteken. Het kenteken blijkt echter te behoren tot een blauw busje van mensen die inderdaad in Kerkrade op bezoek zijn geweest, maar niets met het voorval te maken hebben. De eigenaars van dit busje zijn bovendien rolstoelpatiënten, en het busje in kwestie is hiervoor omgebouwd.

Kortom, de tekst en afbeelding zoals hierboven vermeld kan best niet worden gedeeld, aangezien het enkel laster veroorzaakt voor onschuldige mensen. Indien je merkt dat de boodschap alsnog wordt gedeeld door iemand van je vrienden op Facebook of elders, breng hen op de hoogte van de juiste feiten en verwijs hen naar dit artikel indien nodig.

Niettemin is het altijd aangewezen om waakzaam te zijn met kinderen, en om je kinderen steeds goed duidelijk te maken dat ze nooit mogen meegaan met vreemde mensen, of ingaan op verzoeken van mensen die ze niet kennen. Ook is het uiteraard raadzaam om kleine kinderen nooit zonder supervisie alleen te laten op openbare plaatsen.

Bronnen:

- Oorspronkelijke melding politie: http://www.l1.nl/nieuws/194454-kerkrade-alert-op-blauw-kinderlokkersbusje#.USANzx002xB

- Opvraging informatie via Twitter: https://twitter.com/MonjasSieraden/status/302888251742625792en https://twitter.com/hpasterix

- Bevestiging dat blauwe busje geen verband heeft met voorval: http://www.limburger.nl/article/20121109/REGIONIEUWS05/121108964

- Facebook reactie van eigenaars blauwe busje: http://www.facebook.com/L1mburg/posts/464584743591751