COMPLOTTHEORIE: Chip implantatie weldra verplicht voor iedereen

De Hoax-Wijzer | 13/02/2014 | Update: --

Begin januari 2014 begon een artikel te circuleren waarin werd beweerd dat het implanteren van een microchip bij pasgeboren kinderen vanaf mei verplicht zou worden in de Europese Unie. Ook deze bewering is geheel verzonnen. De bijgevoegde foto toont trouwens helemaal geen geïmplanteerde chip, wel een "tattoo stempel" van Motorola die zou kunnen dienen als vervanging van paswoorden. Er is geen enkel bewijs dat er in de voorzienbare toekomst ook maar enigszins plannen zijn voor het verplichten van microchip implantatie, zowel in Amerika en Europa als elders in de wereld.

VERPLICHTE CHIP IMPLANTATIE IN AMERIKA

Verhalen over verplichte chip implantatie zijn wellicht al even oud als de microchip-technologie op zich, en circuleerden aanvankelijk vooral in de Verenigde Staten. Ten tijde van het legislatuur van Amerikaans president Bill Clinton circuleerden er reeds zulke complottheorieën, maar met de invoering van de zogenaamde "Obamacare" (Patient Protection and Affordable Care Act) van president Barack Obama in 2010, staken de wilden verhalen over verplichte chip implantatie opnieuw de kop op.

Volgens de complottheorieën van de laatste jaren zou Obamacare de verplichte chip implantatie invoeren vanaf 23 maart 2013. Op die manier zou de Amerikaanse overheid in staat zijn om, via de RFID (Radio-Frequency Identification) technologie, het doen en laten van alle burgers nauwgezet te volgen, en ook hun gezondheids- en financiële toestand te controleren. Vanzelfsprekend zou dit een schending van de privacy zijn, maar in de Amerikaanse wet is echter helemaal geen sprake van verplichte chip implantaties.

De zogenaamde "Obamacare" wet maakt wel vermelding van een vereenvoudigde procedure voor inschrijving bij de "CHIP", wat door sommigen wordt verstaan als een verwijzing naar microchip-technologie. Het woord "CHIP" is hier echter de afkorting van de "Children's Health Insurance Program" en heeft niets te maken met chip implantaties. Dat zal complotdenkers er echter niet van weerhouden om te geloven dat het codetaal is voor een geheim microchip-programma voor kinderen. Want als een overheidsinstantie iets geheim wil houden, gaat het vanzelfsprekend her en der gemakkelijk te ontcijferen codetaal verspreiden, niet?

In sommige versies van het circulerende verhaal worden er citaten aangehaald waaruit moet blijken dat er reële plannen zijn voor chip implantatie. Deze citaten zijn echter voornamelijk afkomstig van wetsvoorstel HR 3200, wat een oudere versie was van de huidige Obamacare wet en uiteindelijk nooit werd goedgekeurd door het Amerikaans Congres. Bovendien verwijzen die citaten ook niet naar verplichte chip implantatie, maar wel naar het opstarten van een register waarmee de Department of Health and Human Services in staat zou zijn om informatie te verzamelen over medische apparaten die bij een patiënt worden gebruikt of in zijn lichaam worden geplaatst. Hierbij gaat het om bv. pacemakers en heupprotheses, en dit programma verplicht niemand tot de implantatie van wat dan ook. Dit onderdeel werd trouwens geschrapt in de eindversie van de wet die door het Amerikaans Congres werd goedgekeurd. Er wordt aldus niets vermeld over chip implantatie, laat staan de verplichting ervan door de overheid.

Afbeeldingen die bij het circulerende verhaal zijn gevoegd, tonen meestal een Glucose-Sensing RFID Microchip. Deze is bedoeld om op makkelijke en accurate wijze het concentratiegehalte van glucose op te meten bij diabetespatiënten. Vanzelfsprekend is dat ook op vrijwillige basis en aldus geen verplichting van de overheid, of als onderdeel van de Obamacare wet.

Kortom, we kunnen concluderen dat er geen enkel bewijs is dat de Amerikaanse regering haar burgers verplicht (of in de toekomst zou gaan verplichten) tot chip implantatie. Er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat zulke plannen in de maak zijn, en tegengestelde beweringen berusten slechts op fout geïnterpreteerde informatie of zelfs geheel verzonnen verhalen. De Amerikaanse staten Wisconsin, North Dakota, California, Atlanta en Georgia hebben in het verleden zelfs wetten gestemd die werkgevers verbieden om hun werknemers te verplichten tot een chip implantaat.

VERPLICHTE CHIP IMPLANTATIE IN EUROPA

Sinds begin 2014 circuleert er ook een "Europese" versie van het verhaal van de verplichte chip implantatie. Een artikel werd op 22 januari 2014 gepost op de Top Information Post (topinfopost.com), een website die verzonnen complottheorieën en andere onzin publiceert onder het mom van een nieuwskanaal. Volgens dit verhaal zouden alle pasgeboren kinderen in de Europese Unie verplicht een microchip geïmplanteerd krijgen. Deze chip zou een GPS zender bevatten die gelinkt is aan een satelliet, en een interne batterij zou twee jaar lang stroom voorzien. Gelijkaardige berichten werd eerder ook al verspreid op andere websites, waaronder ook Duitse en Nederlandstalige complottheorieënwebsites.

Vanzelfsprekend zijn de beweringen van de zogenaamde verplichte chip implantatie in de Europese Unie geheel verzonnen. Net zoals bij de Amerikaanse versie van het verhaal, bestaat ook hier geen enkel bewijs voor deze beweringen en zijn er ook geen redenen om aan te nemen dat zulke plannen in de maak zijn. Indien de Europese Unie, of eender welk van haar lidstaten, zulk een wet effectief zou invoeren, zou dit weldra voorpaginanieuws zijn op tal van bekende kranten wereldwijd, en zou dit ook in andere reguliere media uitgebreid bericht worden. Tenzij je, als complotdenker, ook gaat geloven dat de media deel uitmaakt van de samenzwering en al deze informatie geheim houdt -- en dat terwijl complottheorieënwebsites klaarblijkelijk zonder problemen aan die informatie kunnen komen en deze kunnen publiceren zonder gecensureerd te worden. In realiteit neemt de ene complottheorieënwebsite vaak blindelings informatie over van een andere complottheorieënwebsite, waardoor deze verzonnen verhalen blijven circuleren op het internet.

De afbeelding bij het circulerende artikel toont vanzelfsprekend ook geen verplichte microchip, maar werd overgenomen uit een artikel in The Telegraph van 31 mei 2013. Het betreft hier een soort tattoo stempel ontwikkeld door Motorola, die gebruikt zou kunnen worden ter vervanging van paswoorden, door bv. een telefoontoestel in de buurt te houden. Het heeft helemaal niets te maken met (al dan niet verplichte) chip implantatie, en nog minder met de wetgeving van de Europese Unie of diens lidstaten.

CHIP IMPLANTATEN EN DE ORWELLIAANSE STAAT

Op zich is de vooropgestelde technologie niet geheel onmogelijk. Er bestaan immers reeds RFID-transponders die met een ingebouwde batterij twee jaar of langer kunnen functioneren. Ze hebben echter een afmeting van 5 cm op 3,5 cm, en een dikte van 1,5 cm, wat het erg moeilijk maakt om te implanteren in het lichaam van een baby. Bovendien zou zo'n chip geen twee jaar lang kunnen functioneren, zoals het circulerende artikel beweert, als het constant een GPS-signaal uitzendt. De batterij van je mobiele telefoon gaat immers toch ook niet zo lang mee zonder opladen?

De populariteit van dit soort onzinnige verhalen kan wellicht worden toegeschreven aan een wantrouwen voor de overheid, bezorgdheid over onze privacy, en angst dat onze vrijheden zullen worden ingeperkt. In realiteit is er helemaal geen politiek draagvlak voor wetten die ons verplichten tot het implanteren van een microchip, en de kans dat dit in de voorzienbare toekomst toch zou worden doorgevoerd is vrijwel nihil. Niettemin leeft er vaak de angst voor een "Orwelliaanse maatschappij" waarbij de zittende regering een totalitaire samenleving onder het bewind van een dictator zou voorbereiden.

De term "Orwelliaans" wordt wel eens gebruikt door zowel complotdenkers als politici en journalisten, maar uiteindelijk verwijzen ze hiermee eigenlijk naar George Orwell's boek getiteld "1984", wat slechts een werk van fictie is. Zijn boek werd gepubliceerd in 1949, enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog, en beschrijft hoe de wereld er volgens hem zou uitzien in het jaar 1984. Inmiddels zijn we zo'n 30 jaar verder en blijkt ook heden niet echt veel te kloppen van dat fictieve plaatje. Volgens diezelfde stelling zouden we volgend jaar, in 2015, allemaal ook moeten rondvliegen op "hoverboards" zoals uitgebeeld in de film Back to the Future. Al wordt er soms beweerd dat Marty McFly reeds op 30 april 2013 is gearriveerd in "de toekomst", maar dat is een andere hoax.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/politics/medical/microchip.asp

- http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-111hr3590enr/pdf/BILLS-111hr3590enr.pdf

- http://www.hoaxorfact.com/Politics/every-american-should-implant-micro-chip-by-march-23-2013-hoax-analysis.html

- http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4378&Itemid=36

- http://urbanlegends.about.com/od/medical/ss/Microchip-Implants-Obamacare.htm

- http://hoax.blog.nl/geintje-natuurlijk/2014/01/24/alle-europese-babys-worden-bij-geboorte-gechipt-vanaf-mei-2014

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/257693747724730

- http://www.hoax-slayer.com/newborns-microchipped-europe-may-2014.shtml

- http://thatsnonsense.com/blog/european-babies-to-be-rfid-microshipped-by-may-2014-message/

- http://www.telegraph.co.uk/technology/mobile-phones/10090863/Google-Motorolas-tattoos-could-replace-passwords.html

- http://www.mimikama.at/allgemein/mikrochip-fr-alle-neugeborene-willkommen-in-der-matrix-der-fake-des-tages/

Verhalen over verplichte chip implantatie doen al jaren de ronde, en zijn vooral in de Verenigde Staten erg populair. Daar beweren complotdenkers vaak dat chip implantatie verplicht zal worden als onderdeel van de nieuwe "Obamacare" wet. Er staat echter helemaal niets in die wet (en ook niet in eender welke andere Amerikaanse wet) dat verwijst naar de verplichte implantatie van microchips. Bijgaande foto's tonen meestal een Glucose-Sensing RFID Microchip voor diabetici, en heeft niets te maken met de beweringen van de complottheorie.

KORTE INHOUD

Reeds verschillende jaren doen er talloze verhalen de ronde, waarin wordt beweerd dat de (Amerikaanse of Europese) overheid het implanteren van een microchip weldra verplicht zal maken voor alle burgers, of voor alle pasgeboren kinderen. Het betreft hier slechts een complottheorie die op geen enkele waarheid berust.