De Hoax-Wijzer | 16/07/2015 | Update: -- Sinds augustus 2014 circuleert op Facebook een afbeelding dat de vermeende vermissing van drie kinderen in Alkmaar meldt. Het bericht bevat echter verschillende onjuistheden, en er is geen vermissing bekend met de opgegeven namen van de kinderen. Het betreft een hoax die waarschijnlijk met like farming-doeleinden in het leven werd geroepen. De kinderen afgebeeld op het bericht hebben er niets mee te maken, en het delen van de valse vermissing vormt dan ook een aantasting van hun privacy.Het circulerende bericht luidt als volgt:
De laatste keer dat de datum 25 juni op een maandag viel, was in 2012. Het bericht begon echter pas in augustus 2014 te circuleren. Een zoektocht naar kinderen met de opgegeven namen levert niets op, wat wil zeggen dat - als ze al bestaan - ze nooit als vermist zijn opgegeven. Er waren ook geen andere relevante vermissingen in de periode rond 25 juni 2012. De Nederlandse media heeft nergens melding gemaakt van de vermeende verdwijning, met uitzondering van een persbericht op Dichtbij.nl dat kort nadien alweer was verwijderd. Dit persbericht werd wellicht niet door Dichtbij.nl zelf geschreven en stond, net zoals het oorspronkelijke hoaxbericht, vol met allerhande taalfouten. Ook beweerde het bericht dat heel Nederland in rep en roer stond, en dat zelfs buitenlandse kranten er aandacht aan hadden besteed. Van deze beweringen is eveneens geen spoor te bekennen. De kinderen die op het bericht afgebeeld zijn bestaan uiteraard wel echt, maar hun foto werd genomen van de website van een fotograaf in Soest, en hun namen zijn wellicht helemaal anders. Hoogstwaarschijnlijk werd de nep-vermissing verzonnen door de beheerder van de Facebook-pagina FUNNY, een like-farming pagina die inmiddels alweer offline is. Nadat hij eerst verschillende kritische vragen en reacties had verwijderd van zijn pagina, gaf de beheerder toe dat het bericht vals was. Het was wellicht zijn intentie om met die hoax meer leden naar zijn pagina te lokken. Aangezien nadien ook anderen de hoax-afbeelding inmiddels op hun eigen Facebook-profiel hebben geplaatst, is het bericht niet meer verwijderbaar. Hierdoor worden de afgebeelde kinderen in een geheel foute context getoond en wordt hun privacy aangetast. De valse vermissing kan dan ook best niet verder worden verspreid, en het is aangeraden om bij voorkeur enkel vermissingen van officiële instanties te delen. Bronnen:
- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=247017438841673 [bron van de hoax]
- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/319485654878872/ - https://www.facebook.com/Nieuws.en.FUNNY [bron van de hoax / dode link] - http://www.headlinez.nl/index.php?nr=14481048 |
Hoaxes >