De Hoax-Wijzer | 18/01/2016 | Update: -- Sinds december 2015 circuleert een bericht op Facebook dat Mark Zuckerberg, de stichter van Facebook, zijn kapitaal zou weggeven aan de gebruikers van zijn sociale netwerksite, op voorwaarde dat je een tekst kopieert en plakt in je status. Het betreft hier echter een hoax: Zuckerberg geeft zijn geld niet zomaar weg aan onbekende mensen, en het delen of kopiëren van een status zal sowieso nooit geld opleveren.
Dit is een Nederlandse vertaling van het bericht dat aanvankelijk in het Engels circuleerde:
Volgens het circulerende bericht zou Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, een bedrag van maar liefst 4,5 miljoen (vermoedelijk Amerikaanse dollar) wegschenken. In het oorspronkelijke Engelstalige bericht werd beweerd dat 10% van dat bedrag zou worden uitgekeerd aan "mensen zoals jij en ik", op voorwaarde dat je een welbepaalde tekst als je status plaatst op Facebook. Volgens de Nederlandse versie zou dan weer het volledige bedrag worden uitgekeerd, maar dan onder 10% van "de mensen zoals jij en ik". Er wordt in werkelijkheid helemaal geen geld uitgekeerd aan Facebook-gebruikers, en beweringen zoals "dit is geen grap" of "this is not a hoax" zijn in de meeste gevallen al een goede indicatie dat het net wél een hoax (of een grap) betreft. Ongeacht hoeveel statussen je ook kopieert, je zal er nooit zomaar geld mee ontvangen. Ook de bewering dat dit werd aangekondigd op "Good Morning America" is nep, zoals de zender ABC heeft bevestigd. Het hoaxbericht is wellicht ontstaan met een aankondiging van Mark Zuckerberg op 1 december 2015, naar aanleiding van de geboorte van zijn dochter. Hierin vermeldde hij dat hij 99% van zijn aandelen wil wegschenken (voor een bedrag aan $45 miljard USD) aan goede doelen die het menselijk potentieel willen ondersteunen en gelijkheid voor alle kinderen willen promoten. Dit initiatief kreeg de naam "Chan Zuckerberg" mee. Dit geld gaat bijgevolg dus naar gerelateerde organisaties (al heeft Zuckerberg geen specifieke organisaties bij naam vernoemd) en niet naar gewone Facebook-gebruikers. Sommige Facebook-gebruikers waren echter bezorgd dat het circulerende hoaxbericht een opzettelijke vorm van fraude zou zijn, maar dat is vooralsnog niet het geval: het gaat om niets meer dan een flauwe grap. De hoax is wat dat betreft gelijkaardig aan de kettingbrieven die beweren dat Bill Gates geld wegschenkt, of dat er vermeende cadeauchecks van Aldi, Apple, Disneyland, McDonald's, e.d.m. zomaar worden weggegeven. Berichten, e-mails of statussen die je vragen om te delen, door te sturen, of te kopiëren en plakken, hebben nooit enige legale waarde en zullen in geen enkel geval datgene opleveren wat ze beloven. Het is dan ook aangeraden dit soort berichten niet verder te verspreiden. Bronnen:
- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/524733277687441/ - http://www.inquisitr.com/2660905/mark-zuckerberg-is-not-giving-away-millions-of-dollars-because-you-copy-a-status-another-facebook-hoax-goes-wild/ - http://www.cnbc.com/2015/12/28/hoax-alert-no-zuckerberg-isnt-giving-millions-to-facebook-users.html - http://www.hoax-slayer.net/no-mark-zuckerberg-is-not-giving-millions-of-dollars-to-facebook-users-who-copy-and-paste-a-message/ - https://www.facebook.com/notes/mark-zuckerberg/a-letter-to-our-daughter/10153375081581634 - http://www.snopes.com/mark-zuckerberg-facebook-giveaway-scam/ - http://urbanlegends.about.com/od/facebook/ss/Zuckerberg-Gives-Millions-to-Facebook-Users-Hoax.htm - https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxbillgatesschenkt5000voorhetdelenvanzijnfoto - http://www.snopes.com/inboxer/nothing/nothing.asp |
Hoaxes >