Hoaxes‎ > ‎

HOAX: Facebook 10 jarig jubileum video is een virus

De Hoax-Wijzer | 01/05/2014 | Update: 02/12/2014



Reeds geruime tijd circuleert er een waarschuwing dat de link naar de video van het 10-jarig jubileum van Facebook een virus zou bevatten, met als gevolg dat je computer uitvalt en een blauw scherm geeft. Hoewel er aanvankelijk effectief bogus apps bestonden die zich voordeden als de "Facebook Lookback" video, is de Lookback video van Facebook zelf geheel veilig. Bovendien zou het virus dat zich toen verspreidde niet zorgen voor een blauw scherm en het uitvallen van je computer. De waarschuwing is aldus onjuist en bovendien niet langer actueel.

De circulerende waarschuwing luidt als volgt:


WAARSCHUWING!!!!....Er komt een bericht in je berichtenbox, met de mededeling dat Facebook haar 10 jarig jubileum viert en dat vieren ze om je een terugblik te geven...
er staat een camera bij...ALS JE HET BERICHT OPENT, DAN VALT JE PC UIT EN HEB JE EEN BLAUW SCHERM...HET IS EEN VIRUS!!!!!!....SCHERM WAAR NORMAAL EEN FOTO MOET STAAN VAN IEMAND, IS DAN EEN BLAUW FACEBOOK TEKEN.

ZET HET OP JE TIJDLIJN EN WAARSCHUW JE VRIENDEN !!!!

Op 5 februari 2014 lanceerde Facebook een "Lookback video" dienst, om het tienjarig bestaan van de website te vieren. Deze "Lookback video" wordt automatisch samengesteld op basis van de foto's die je hebt geupload naar Facebook, en kan je ook aanpassen naar je eigen voorkeur. Het gaat hierbij om een geheel veilige dienst die geen virussen bevat, en waarvoor je geen applicaties hoeft te installeren of te downloaden. Je eigen lookback video kan je aanmaken, bekijken en bewerken op https://www.facebook.com/lookback/.

Niettemin begon zich kort na de lancering van de "Lookback video" ook een virus te circuleren op Facebook. Indien je met het virus te maken had, werd je doorgestuurd naar een pagina die je vroeg om "A look back" op Facebook te installeren. Deze zag er veelal als volgt uit:


Wanneer je vervolgens klikt op "install" zou je een bestand downloaden dat kwaadaardige software op je computer zou installeren. De precieze aard van dat virus is onbekend, maar in de meeste gevallen heeft het tot doel om bankinformatie of logingegevens te stelen.

Heel kort nadat Facebook haar "Lookback video" dienst lanceerde, begonnen er al waarschuwingen voor deze neplinks te circuleren. Volgens de meest gangbare waarschuwing in het Nederlands, zou je de neplink toegestuurd krijgen in een privé-bericht, en zou je al meteen geïnfecteerd zijn van zodra je het bericht open doet. Dit is vanzelfsprekend onjuist: een bericht op Facebook kan op zich geen virus bevatten, maar niettemin wel een link naar een potentieel kwaadaardige website.

Het virus heeft echter niet tot gevolg dat je computer uitvalt en vervolgens een blauw scherm geeft. Het omgekeerde zou nog wel een mogelijkheid kunnen zijn, waarbij je computer uitvalt nadat je het gevreesde blue screen of death te zien krijgt, maar het is erg onwaarschijnlijk dat dit het gevolg zou zijn van het virus. Ook is de verdere uitleg in de waarschuwing vrij verwarrend en tegenstrijdig: op een plaats waar iemands foto zou moeten staan (wat hiermee ook bedoeld wordt), zou dan een Facebook teken (dat toevallig ook blauw is) komen te staan.

De (echte) Lookback video van Facebook was erg populair in februari 2014, maar inmiddels is het nieuwe eraf en worden links naar die video niet meer zo veelvuldig gedeeld. Het gevolg hiervan dat hackers en oplichters zich ook niet meer bezighouden met het aanmaken van neplinks, waardoor waarschuwingen voor deze welbepaalde virus niet langer actueel zijn.


CONCLUSIE

De "Lookback video" van Facebook is geheel veilig. Je hoeft hiervoor niets te installeren of te downloaden. In februari 2014 circuleerden er echter ook neplinks die trachtten je een virusbestand te doen downloaden, maar inmiddels gaat de verspreiding hiervan niet meer viraal en zijn wellicht alle zulke links inmiddels verwijderd. Niettemin is het belangrijk te onthouden dat, als er wordt gevraagd om iets te downloaden of installeren, je te maken hebt met een bogus app. Het openen van een privé-bericht op Facebook bevat op zich echter geen gevaar voor virussen, en leidt ook niet tot het uitvallen van je computer.


- http://www.zdnet.com/why-the-blue-screen-of-death-no-longer-plagues-windows-users-7000021327/