Fraude/Virussen‎ > ‎

FRAUDE: Zie wie er jouw Facebook-profiel bekijkt

De Hoax-Wijzer | 03/04/2015 | Update: --



Sinds maart 2015 circuleert er een link naar een website die beweert te kunnen vertellen wie je Facebook-profiel bezocht heeft. Het is echter niet mogelijk om dit te achterhalen aangezien Facebook die informatie niet vrijgeeft. Het gaat hier om een geval van fraude, waarbij de oplichter achter deze website geld probeert te verdienen d.m.v. doorverwijzingen naar online enquêtes of betaalabonnementen.

De link wordt vaak gedeeld met volgende tekst:


ZIE WIE ER JOUW FACEBOOK-PROFIEL BEKIJKT
KLIK HIER

[Nieuw 2015!] ZIE WIE ER JOUW FACEBOOK-PROFIEL BEKIJKT!
De service wordt officieel gelanceerd in april, maar je kunt nu al je lijst met bezoekers controleren door het volgen van enkele eenvoudige stappen!

Facebook apps of links die je beloven te vertellen wie je profiel bekeken heeft, zijn altijd nep. Het is immers niet mogelijk aangezien Facebook die informatie niet vrijgeeft. De intentie achter zulke apps en links zijn bijna uitsluitend kwaadaardig, bevatten virussen, pogingen tot fraude of andere manieren om op illegale wijze geld te verdienen.

In het geval van deze link word je doorgestuurd naar een externe website, die je vraagt om de pagina te delen op Facebook om toegang te krijgen. Dat is al een eerste duidelijk signaal dat het hier gaat om een neplink: van zodra je eerst iets moet delen voordat je het kan zien of er toegang toe krijgt, gaat het altijd om een kwaadaardige link of app. Na het delen kom je terecht op een andere website "you.likethis.website" met volgende tekst:

ZIE WIE ER JOUW FACEBOOK-PROFIEL BEKIJKT!

Met de laatste wijzigingen van
1 januari 2015 op Facebook is het nu mogelijk om een lijst van bezoekers van jouw profiel te belijken!

De service wordt officieel gelanceerd in april, maar je kunt nu al je lijst met bezoekers controleren door het volgen van enkele eenvoudige stappen!

Controleer of je lijst met bezoekers beschikbaar is door te klikken op de knop "Ga door" hieronder.

Zulke wijzigingen zijn echter nooit doorgevoerd bij Facebook, niet op 1 januari 2015 en ook niet in april 2015 of op eender welke andere datum. Wanneer je klikt op "Ga door" kom je weer op een pagina terecht die beweert dat "de lijst van kijkers van jouw Facebook-profiel beschikbaar is". Deze tekst verschijnt zelfs wanneer je helemaal niet ingelogd bent op Facebook, waaruit blijkt dat er helemaal niet naar je profielgegevens van Facebook gekeken wordt.

De volgende stap is dat je een lijst krijgt van "bezoekers top 15" met telkens de vermelding "verborgen - klik om te onthullen", zoals in de afbeelding hieronder:


Wanneer je dan klikt op een link om de naam van een bezoeker te onthullen, krijg je een kader met de melding dat je de verborgen inhoud enkel kan ontgrendelen door aan tenminste één "speciale aanbieding" deel te nemen. Volgens de website zou het maar 1 minuut duren en geheel gratis zijn.


Hier komt dan de aap (of het broodje aap) uit de mouw: je wordt via die links immers doorgestuurd naar online enquêtes, websites van (dure) betaalabonnementen, of websites die je contactgegevens vragen om je vervolgens te bestoken met allerhande ongewenste reclame. In elk van deze gevallen verdient de oplichter van de website een bepaald geldbedrag als referent. Het spreekt voor zich dat, zelfs als je op de aanbiedingen zou ingaan, je uiteindelijk niet te zien zal krijgen wie je profiel bezocht heeft.

In het voorbeeld dat wij te zien kregen, verwees de eerste link naar de website van "First Impressions", met de boodschap dat we (elke keer opnieuw!) een finaleplaats hadden bemachtigd om een iPhone, Macbook of iPad te winnen. Daar moet je dan je naam, telefoonnummer, e-mailadres en thuisadres opgeven, en toestemming geven om gecontacteerd te worden door televerkopers en andere reclamebedrijven. De kans dat je daadwerkelijk iets wint is uiteraard klein, en First Impressions is dan ook een onbetrouwbaar bedrijf dat geld verdient met het verkopen van jouw gegevens aan andere bedrijven. De tweede link verwijst naar de Supeera-website, die "wallpapers voor WhatsApp" aanbiedt. Je moet dan wel je mobiele telefoonnummer opgeven, waarmee je je dan automatisch inschrijft op een abonnementsdienst van 5 € per week.

Deze neplink is gelijkaardig aan de "Profiel Kijker"-website die in 2014 een gelijkaardige methode trachtte toe te passen. Het gaat in dit geval niet om een virus, en ook niet om een vorm van oplichting waarbij je bankgegevens ontfutseld of gestolen worden. Het gaat er hier om dat mensen de enquêtes gaan invullen, of zich aansluiten aan sms-abonnementsdiensten, omdat dit geld opbrengt voor de oplichter achter deze link. Merk wel op dat gelijkaardige neplinks mogelijk wel virussen kunnen bevatten, of andere methoden om de toegang tot je Facebook-account te bemachtigen. Heb je zulk een app geïnstalleerd, verwijder hem dan weer zo snel mogelijk


CONCLUSIE

Er bestaan geen echte applicaties die je kunnen vertellen wie je Facebook profiel heeft bekeken. Eender welke applicatie die beweert van wel, is steeds bogus - een virus en/of oplichtingspraktijk. Indien je merkt dat iemand van je vrienden hier het slachtoffer van geworden is, kan je hen best een bericht sturen om ze hiervan te verwittigen.